ADT:n uudessa koulutusoppaassa mukana Tuomas Kyrön kertomus nuoresta urheilijasta

ADT:n tänään Helsingissä julkistettu opas tarjoaa tiivistä tietoa dopingista ja puhtaasta urheilusta urheilijoille, valmentajille ja urheilijan lähipiirille. Kirjailija Tuomas Kyrö maalaa ADT:n toimeksiannosta kirjoittamassaan kertomuksessa vahvan kuvan kunnianhimosta, ahneudesta, rehellisyydestä ja totuudesta.

Tuomas Kyrön luoma urheilijahahmo, Marjatta, vetää täysillä ja haluaa huipulle keinolla millä hyvänsä. Kaikki tuntevat jonkun, joka on kuin hän. Jatkokertomus huipentuu yllättävään loppuratkaisuun. Kyrö tuntee itse hyvin urheilun maailman ja pureutuu urheilijan arkeen ja juhlaan asiantuntevasti.

– Dopingista on syntynyt viime vuosikymmenten suurimpia mediatapahtumia ja inhimillisiä tragedioita. Kirjailijana ja penkkiurheilijana olen koettanut hahmottaa mistä oikein on kysymys, niin käytössä, valvonnassa kuin käyttöön ja käryihin liittyvissä moraalisissa kysymyksissä. Siksi lähdin mukaan kirjoittamaan ADT:n oppaaseen: ymmärtääkseni mikä kenties ajaa urheilijan kielletylle alueelle, sanoo kirjailija Tuomas Kyrö.

– Oppaassa on samoissa kansissa tiukkaa faktaa ja puhuttelevaa fiktiota. Haluamme yhteistyöllä tähtikirjailijan kanssa ylittää yhteiskunnan rajapintoja. Niin urheilun maailmassa kuin kirjallisuudessa on ajankohtaista käsitellä eettisyyden ja moraalin teemoja, joissa oikeudenmukaisuus, yhteisön säännöt ja yksilön valinnat kulkevat punaisina lankoina. Kun ensimmäistä kertaa aloin lukea Kyrön kertomusta, ehdin sen alun huimien juonenkäänteiden aikana jo miettiä, oliko vikatikki ottaa koulutusoppaaseen mukaan fiktiota. Kyrö kuitenkin sitoo langat yhteen häikäisevän taitavasti, saarnaamatta ja ajatuksia herättäen. Kertomuksessa on jännite ja imu, joka kantaa oivaltavaan loppuratkaisuun saakka, ADT:n viestintäpäällikkö Susanna Sokka sanoo.

Puhtaasti paras – Antidopingoppassa kerrotaan urheilijoiden sekä heidän lähipiirinsä oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka on määritelty Maailman antidopingsäännöstössä. Oppaassa on tietoa antidopingsäännöstöihin sitoutumisesta ja dopingrikkomusten seuraamuksista, kielletyistä aineista ja menetelmistä, dopingvalvonnasta sekä antidopingtoimijoista. Opas on jaossa ADT:n koulutuksissa sekä tilattavissa ja ladattavissa verkkosivuilta.

***

Ote Tuomas Kyrön kertomuksesta Kuuri:

Tuli taas vedettyä. Itsensärankaisulenkki, 34 kilometriä. Luulin, että olisi helpottanut, mutta en pääse itseäni pakoon. Matkalla saan onnitteluja postimieheltä, Vännisen Maunolta ja tuntemattomalta vastaantulijalta. Viestiosuuteni on huomattu ja valitsijoilta odotettiin rohkeutta nimittää minut maajoukkueeseen. Vilahdin Urheiluruudussa ja se on meidän kylällä valtava tapaus.

Koetin tehdä hymyntapaisen. Olen onnellinen, itsevarma ja iloinen. Olen surkea, häpeissäni ja itseinhoinen. Yritän kääntää syyn ja syyllisyyden valmentajani niskaan. Ei onnistu, tiedän tehneeni päätöksen itse.

***

Lisätietoja:

Susanna Sokka
ADT – viestintäpäällikkö
gsm 040 740 7477