ADT pettyi valvontalautakunnan päätökseen

Valvontalautakunta antoi tänään 19.6. vapauttavan päätöksen hiihtäjä Juha Lallukan dopingtapauksessa. Lallukka antoi positiivisen testituloksen kasvuhormonin suhteen syksyllä 2011. Päätöksessään valvontalautakunta katsoi, että puutteet kasvuhormonitestin raja-arvojen asettamisessa ovat perustellusti voineet aiheuttaa Lallukan positiivisen tuloksen, vaikka varmuutta siitä ei olekaan.

– On selvää, että olemme pettyneitä päätökseen. Tutkimme nyt tarkasti päätöksen perustelut ja yksityiskohdat. Harkitsemme asian viemistä Urheilun oikeusturvalautakuntaan, Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n puheenjohtaja Pekka Ilmivalta toteaa.

ADT keskustelee asiasta myös Maailman Antidopingtoimisto WADA:n kanssa. WADA:lla on oikeus valittaa päätöksestä ADT:sta riippumatta.

Valvontalautakunta lykkäsi hiihtäjä Lallukan epäillyn dopingrikkomuksen käsittelyä urheilijan pyynnöstä 19.1.2012 antamallaan käsittelyratkaisulla. Päätöksen tarkoituksena oli odottaa Kansainvälisen urheilun välimiesoikeuden (Court of Arbitration for Sport, CAS) ratkaisua liittyen virolaisen hiihtäjän Andrus Veerpalun tapaukseen.

CAS vapautti Veerpalun 25.3.2013, koska sen mukaan kasvuhormonitestin raja-arvoja ei voitu todistaa luotettavasti. CAS:n mukaan kasvuhormonitesti on kuitenkin sinällään luotettava. Lallukan dopingtesti ja sen analysointi suoritettiin Maailman antidopingsäännöstön ja Kansainvälisen testausstandardin mukaisesti.

– On hyvä muistaa, että Veerpalun ja Lallukan tapaukset ovat yksilöllisiä ja että näyttö näissä tapauksissa on erilainen. Huolimatta raja-arvospekulaatioista näyttö kasvuhormonin käytöstä on tässä Lallukan tapauksessa mielestämme täysin riittävä, ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa.

Lisätietoja:
Pekka Ilmivalta
ADT – puheenjohtaja
gsm 050 596 7906

Timo Seppälä
ADT – lääketieteellinen johtaja
gsm 0400 685 337