Dopingaineiden terveysneuvontapalvelun suosio kertoo kuntoilijoiden kiinnostuksesta ja tarpeesta tietää lisää dopingista ja puhtaasta urheilusta. Tänään kaksivuotispäiväänsä viettävässä A-klinikkasäätiön Dopinglinkki-palvelussa on nyt vieraillut yli 40 000 kävijää. Dopingkysymyksen tilaa huippu-urheilun ulkopuolella vuonna 2012 esiteltiin tänään opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä seminaarissa Helsingissä.
– Dopinginvastaiselle työlle maaperä on meillä otollista. Suomalaisten suhtautuminen dopingaineisiin ja niiden käytön riskeihin on kriittistä, olipa kyse puulaakipalloilusta tai huippupeleistä. Se antaa pontta ja perustaa antidopingtyöllemme. Tutkimustiedosta ammentaminen, uuden dopingtutkimuksen tukeminen sekä säännöllinen keskustelu muiden ministeriöiden, viranomaisten ja liikunnan kentän kanssa työn tehostamisesta ja kehittämisestä sekä mahdollisista lainsäädännöllisistä tai muista muutostarpeista on tehokkaan ja toimivan dopingin vastaisen taistelun kulmakivi, totesi ministeri Paavo Arhinmäki seminaarin avajaispuheenvuorossa.
– On ollut hienoa kehittää kuntoilijoille oma, juuri heitä suoraan puhutteleva kanavansa antidopingtyöhön. On tärkeää, että ADT:n asiantuntemus puhtaasta urheilusta ja dopinginkäytön riskeistä on näin saatu myös tavallisten liikkujien hyödyksi, Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo.
– Kysymys ei ole kuntoilun dopinghysteriasta, pikemminkin tiettyjen erityisryhmien dopingaineiden käytöstä. Suomalaiset viranomaiset ovat reagoineet juuri oikealla ajanhetkellä kansainväliseen dopingilmiöön ja tukeneet terveysneuvontapalvelun perustamista, sanoo Jukka Koskelo Dopinglinkki-palvelusta.
Tammikuussa 2010 perustetun Dopinglinkki -palvelun (www.dopinglinkki.fi) tavoitteena on lisätä terveystietoa, vaikuttaa asenteisiin ja vähentää dopingaineiden käytöstä aiheutuvia haittoja. Palvelun kautta on mahdollista kysyä lääketieteen ja päihdehuollon ammattilaisilta anonyymisti dopingaineista. Tietopankissa on tutkimuksiin pohjautuvaa tietoa dopingaineista, ravitsemuksesta ja liikunnasta. Dopinglinkin rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Palvelun toteuttaa A-klinikkasäätiö, ja ADT tukee palvelua asiantuntemuksellaan.
Tänään järjestetyssä seminaarissa julkaistiin myös Mikko Salasuon ja Mikko Piispan tutkimus ”Näkökulmia dopingaineiden käyttöön huippu-urheilun ulkopuolella”. Tutkimuksen mukaan joka sadas suomalainen aikuinen on kokeillut dopingaineita. Kokeiluita leimaa usein lyhytkestoisuus. Dopingaineiden käyttäjiä on Suomessa tutkijoiden arvion mukaan samanaikaisesti noin 3000–4000, ja suosituimpia aineita ovat testosteroni sekä anaboliset steroidit. Käytön motiivit ovat moninaiset: esimerkiksi voiman lisääminen ja halutun ulkonäön saaminen.
Lisätietoja:
Satu Heikkinen
OKM-kulttuurisihteeri
puh 09 1607 7344
Susanna Sokka
ADT-viestintäpäällikkö
gsm 040 740 7477
Jukka Koskelo
Dopinglinkki
gsm 050 563 3865