WADA kouluttaa urheilijoita paralympialaisissa suomalaisvoimin

Whistlerin urheilijakylässä näkyy vihreitä hattuja ja kaulaliinoja eri maiden paralympiaurheilijoilla. Hattuja ja huiveja ei jaeta, vaan ne ansaitaan Maailman Antidopingtoimisto WADA:n esittelypisteellä. Useat urheilijat ja muut joukkueen jäsenet ovat ottaneet osaa WADA:n urheilijoiden koulutusohjelmaan vastaamalla dopingvisan (Play True Quiz) kysymyksiin. Parhaat antidopingasiantuntijat palkitaan hatuilla ja huiveilla. Internetissä oleva visailu on käännetty useille kielille, myös suomeksi.

– Lähes kaikki Suomen joukkueen jäsenet ovat jo käyneet vastaamassa kysymyksiin ja tietämys on ollut kiitettävää. Suomalaisten valkoisia takkeja somistavatkin useat raidalliset kaulaliinat, ADT:n viestintäpäällikkö Susanna Sokka toteaa.

WADA:n koulutusprojektia vie paralympialaisissa eteenpäin neljän hengen joukko. Kahden WADA:n työntekijän lisäksi mukana on edustajat Suomen Antidopingtiomikunnasta sekä Tsekin antidopingtoimistosta.

– Onhan tämä hieno ja ainutkertainen kokemus. Uskon, että kutsu tänne oli WADA:n tapa antaa tunnustusta suomalaiselle antidopingtyölle sekä kannustaa meitä kehittämään omaa Puhtaasti paras -ohjelmaamme. Jääkiekon SM-liigan puhtaan urheilun viesti kiinnosti WADA:n väkeä kovasti, Sokka toteaa.

WADA:n urheilijoiden koulutusohjelma aloitettiin vuonna 2002 Salt Lake Cityn olympialaisissa. Sen jälkeen tapahtumia on ollut muutamia vuodessa. Tämän vuoden kiertue alkoi olympialaisista ja paralympialaisten jälkeen on vuorossa Kansainyhteisön kilpailut lokakuussa Intiassa. Suomessa ohjelma vieraili vuoden 2005 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa.

– Urheilijoiden tietämys antidopingasioissa on ollut hyvää. Ilmapiiri on ollut mukava ja huivista on tullut varsinainen hitti, jonka kaikki haluavat, tiiminvetäjä Jennifer Sclater WADA:sta sanoo.

Koulutusohjelman lisäksi WADA:lla on kilpailuissa myös nelihenkinen riippumattomien tarkkailijoiden ryhmä, joka valvoo dopingtestejä.

ADT