Antidopingorganisaatiot vaativat selkeitä kriteereitä venäläisten olympiaurheilijoiden valintaan

Bonniin kokoontuneet johtavat antidopingorganisaatiot vaativat, että Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) määrittelee mahdollisimman pian, millä ehdoilla venäläiset urheilijat voivat osallistua PyeongChanginin talviolympialaisiin. Talviolympialaisten alkuun on alle kolme viikkoa, eikä kriteereitä ole vielä kerrottu julkisesti.

Kansainvälinen Olympiakomitea päätti joulukuussa sulkea Venäjän pois PyeongChangin olympialaisista maan dopingskandaalin takia. Puhtaille venäläisille urheilijoille taattiin kuitenkin oikeus osallistua olympialaisiin. Antidopingorganisaatioiden johtajat huomauttavat, että KOK:n päätöksestä on jo yli kuusi viikkoa, eikä KOK ole vieläkään julkistanut kriteereitä venäläisurheilijoiden valinnasta kilpailuihin. Tämä heikentää puhtaiden urheilijoiden oikeuksia.

Kansallisten antidopingorganisaatioiden johtajat esittivät joulukuussa yhteistyöelimensä iNADOn kautta KOK:lle omat suosituksensa siitä, millä ehdoilla venäläisurheilijoiden kelpoisuutta osallistua olympialaisiin tulee arvioida:
 
● Vähintään 12 kuukautta kestänyt dopingtestaus Maailman antidopingsäännöstön vaatimusten mukaisesti
● Riittävä vähimmäismäärä kilpailujen ulkopuolista testausta
● Urheilijan biologisen passin käyttö ja tarvittaessa lisäanalyysi
● Ei toimintaa kiellettyjen valmentajien kanssa eikä mainintoja McLarenin raportissa tai muita todisteita epäilyttävästä toiminnasta
● Ei vireillä olevia dopingtapauksia
● Kaikkien dopingin käyttöä koskevien tietojen täysi paljastaminen
 
Julkisten kriteerien lisäksi kansallisten antidopingorganisaatioiden johtajat vaativat, että tiedot olympialaisiin kutsuttavien venäläisurheilijoiden nimistä ja testaushistoriasta julkistetaan mahdollisimman pian. Avoimuus palvelee puhtaiden urheilijoiden etua ja auttaa palauttamaan luottamuksen kansainvälisen urheilun tinkimättömyyteen.
 
– Eettisissä kysymyksissä kaikki mahdollinen avoimuus on tärkeää. On myös urheilijoiden edun mukaista, että kriteerit ovat julkisia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta he voivat valmistautua kilpailuihin asianmukaisesti, sanoo Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n pääsihteeri Harri Syväsalmi.
 
Kannanotossa olivat mukana Alankomaat, Australia, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Singapore, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Uusi-Seelanti, Viro ja Yhdysvallat.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh. 040 740 7477