Pitkän linjan urheilujohtaja Harri Syväsalmi on kuollut 71-vuotiaana. Helsingin olympiavuonna syntynyt Syväsalmi teki poikkeuksellisen uran urheilun eettisten asioiden parissa niin Suomessa kuin ulkomailla.
Lentopallotaustainen Harri Syväsalmi työskenteli urheilun näköalapaikoilla lähes 50 vuoden ajan. Monipuolisiin tehtäviin kuuluivat muun muassa vuoden 1983 yleisurheilun MM-kisojen kisakylän johtaminen ja liikuntahallinnon tehtävät opetus- ja kulttuuriministeriössä.
Vuosituhannen vaihteessa Syväsalmi osallistui aktiivisesti Maailman antidopingtoimisto WADAn perustamiseen. Hän toimi organisaation ensimmäisenä pääsihteerinä vuosina 2000–2003 ja loi pohjaa koko maailmanlaajuiselle yhteneväiselle antidopingtoiminnalle. Riippumattoman WADAn säännöstön on hyväksynyt tähän mennessä yli 700 urheilujärjestöä ympäri maailman.
Antidopingmaailmasta Syväsalmi siirtyi kotimaan kautta Euroopan unionin ja Euroopan neuvoston tehtäviin (2011–2017) kehittämään kilpailumanipulaation vastaista sopimusta. Sopimuksella halutaan vahvistaa urheilun rehellisyyttä, eettisyyttä ja reilua kilpailua sekä suojella urheilijoita. Tavoitteena on yhteinen oikeudellinen kehys tehokkaalle kansainväliselle yhteistyölle tämän maailmanlaajuisen uhan torjumiseksi. Syväsalmi jatkoi työtään aina vuoteen 2017 toimimalla Euroopan neuvoston kilpailumanipulaatiotyöryhmän puheenjohtajana.
Suomessa Syväsalmi osallistui Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n toiminnan käynnistämiseen ja toimi organisaation pääsihteerinä vuosina 2016–2018. Työssään hän pääsi hyödyntämään sekä vahvaa antidopingtaustaansa että kattavaa osaamistaan kilpailumanipulaation torjunnassa.
Eläkkeelle jäätyään Syväsalmi toimi lentopallon luottamustoimissa sekä osallistui EU:n kansainväliseen SAPIS (Strengthening Athlete Power in Sport) -hankkeeseen. Hänellä oli hankkeen aloittamisessa aktiivinen rooli, jossa tavoitteena on vahvistaa urheilijoiden äänen kuulemista urheiluhallinnossa sekä luoda uusia toimintatapoja urheilijoiden voimaannuttamiseen.
Syväsalmi muistetaan lämpimänä ihmisenä, joka taisteli intohimoisesti puhtaan urheilun puolesta. Hän oli myös kansainvälisesti erityisen tunnettu ja arvostettu sekä omasi poikkeuksellisen kattavat maailmanlaajuiset verkostot.
Syväsalmelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki 2012 ja Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 2007. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Syväsalmelle ansioristin kultaisena vuonna 2011. Hänet palkittiin myös alkuvuodesta 2024 Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla työstään urheilun kehittämisestä. Gaalassa Syväsalmi katsoi tapansa mukaan positiivisesti eteenpäin ja antoi tunnustusta urheilijoille.
– Tämä on merkittävä tunnustus puhtaille urheilijoille ja eettiselle urheilulle. On ollut upeaa olla mukana tekemässä urheilusta vieläkin parempaa ja reilumpaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Ei tehdä aina niin kuin ennen on tehty, vaan ponnistellaan aina parempaa. Matkasta tekee erityisen hienon ne lukuisat kohtaamiset eri urheilijoiden ja muiden urheilutoimijoiden kanssa.