Ilkka Herola: Ympärivuorokautisessa pimeydessä, puhtaan valkoisella lumella

Suulaalle savolaiselle puolen sivun blogi on kuin marraskuinen päivä Lapissa, loppuu kesken ja jättää kylmäksi. Kerron siis lyhyen omakohtaisen tarinan.

Olin kaverini (myös ent. urheilija) luona Jyväskylässä, tällä kertaa musahommissa. Kello 06:00 ovikello soi, minä kuitenkin (korvatulppien kanssa) jatkoin uniani tyytyväisenä. Kaverini sai siis kunnian avata oven. Saksalaisaksentilla englantia puhuva mies salkkuineen ei siihen aikaan aamusta saanut lämmintä vastaanottoa, vaan oven päin naamariaan. 

Peräänantamaton miekkonen pääsi lopulta sisään kertoessaan, millä asialla liikkuu. Vastaanottokomitean tyytyväisyyttä tämä ei tosin lisännyt. Asia johti toiseen ja pian olikin jo testaajan neula kyynärtaipeessani. Makasin edelleen sängyllä, koska nouseminen olisi johtanut pakolliseen 10 minuutin lisä odotteluun ennen verikoetta. Kello 06:05, vieras, ulkomaalainen ihminen ottamassa verta toisesta vieraasta talossa ei ollut luottamusta herättävä näky kaverini 7-vuotiaalle tyttärelle, joka heräsi ihmettelemään meteliä.

Kaverini vanhempi jälkikasvu rohkaistui testausproseduurin päätyttyä kysymään, mitä hetki sitten tapahtui. Minä selitin, että tämä mies oli lentänyt Saksasta ensin Helsinkiin, sitten Helsingistä Kuopioon, jatkanut vuokra-autolla Jyväskylään ja nyt ottanut minulta dopingnäytteen, joka analysoidaan myöhemmin Sveitsissä.

Tämän jälkeen aamupalapöydässä keskustelimme siitä, kuinka alle kaksikilometrinen koulumatka tulisi taittaa kävellen myös räntäsateessa, jotta minimoimme hiilijalanjälkemme telluksella.

PS. Talviurheilulajien kilpailukauden kynnyksellä uutisiin on noussut jälleen Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman jälkipyykki. WADA:n (marraskuun lopussa) esittämä nelivuotinen panna Venäjän kansalaisuuden edustamiselle kaikessa urheilussa olisi toki kova rangaistus. Mutta mielestäni lievempi rangaistus, saatikka rangaistuksetta jättäminen, vie uskottavuuden valvontajärjestelmän toimivallalta. Spekulaatio siitä, onko maailmassa muitakin valtiojohtoisia dopingjärjestelmiä, on turhaa, jos sellaisen paljastuessa rangaistukset eivät ole kovia. Perussuomalaista populismia lähentelevä vertaus tilanteesta voisi olla: eihän murhaajaa voi jättää tuomitsematta siksi, että kaikkia maailman murhia ei ole saatu selvitettyä.

Kirjoitus on julkaistu testipooliurheilijoille suunnatussa tiedotteessa, jossa urheilija kertovat ajatuksiaan puhtaasta urheilusta ja reilusta pelistä.