Harri Syväsalmi palkittiin Urheilugaalassa

Pitkäaikainen urheiluvaikuttaja Harri Syväsalmi palkittiin tänään Suomen Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla. Syväsalmi on tehnyt mittavan uran urheilun eettisten asioiden kehittämisessä niin kansainvälisesti kuin kansallisesti.

Lentopallotaustainen Harri Syväsalmi on työskennellyt urheilun näköalapaikoilla lähes 50 vuoden ajan. Monipuolisiin tehtäviin ovat kuuluneet muun muassa vuoden 1983 yleisurheilun MM-kisojen kisakylän johtaminen ja liikuntahallinnon tehtävät opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Vuosituhannen vaihteessa Syväsalmi osallistui aktiivisesti Maailman antidopingtoimisto WADAn perustamiseen. Vuonna 1999 perustettu organisaatio edistää, koordinoi ja valvoo dopinginvastaista toimintaa urheilussa. Syväsalmi toimi organisaation ensimmäisenä pääsihteerinä vuosina 2000–2003 ja loi pohjaa koko maailmanlaajuiselle yhteneväiselle antidopingtoiminnalle. Riippumattoman WADAn säännöstön on hyväksynyt tähän mennessä yli 700 urheilujärjestöä ympäri maailman.

Antidopingmaailmasta Syväsalmi siirtyi kotimaan kautta Euroopan unionin ja Euroopan neuvoston tehtäviin (2011–2017) kehittämään kilpailumanipulaation vastaista sopimusta. Sopimuksella halutaan vahvistaa urheilun rehellisyyttä, eettisyyttä ja reilua kilpailua sekä suojella urheilijoita. Tavoitteena on yhteinen oikeudellinen kehys tehokkaalle kansainväliselle yhteistyölle tämän maailmanlaajuisen uhan torjumiseksi. Syväsalmi jatkoi työtään aina vuoteen 2017 toimimalla Euroopan neuvoston kilpailumanipulaatiotyöryhmän puheenjohtajana.

Suomessa Syväsalmi osallistui Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n toiminnan käynnistämiseen ja toimi organisaation pääsihteerinä vuosina 2016–2018. Työssään hän pääsi hyödyntämään sekä vahvaa antidopingtaustaansa että kattavaa osaamistaan kilpailumanipulaation torjunnassa.

Eläkkeelle jäätyään Syväsalmi on toiminut lentopallon luottamustoimissa sekä osallistunut EU:n kansainväliseen SAPIS (Strengthening Athlete Power in Sport) -hankkeeseen. Hänellä on ollut hankkeen aloittamisessa aktiivinen rooli, jossa tavoitteena on vahvistaa urheilijoiden äänen kuulemista urheiluhallinnossa sekä luoda uusia toimintatapoja urheilijoiden voimaannuttamiseen.

Syväsalmi on tunnettu ja arvostettu kansainvälinen toimija, jolla on poikkeuksellisen laajat verkostot niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Hän otti ansaitun Taustavoima-palkinnon vastaan ylpeänä.

– Tämä on merkittävä tunnustus puhtaille urheilijoille ja eettiselle urheilulle. On ollut upeaa olla mukana tekemässä urheilusta vieläkin parempaa ja reilumpaa niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Ei tehdä aina niin kuin ennen on tehty, vaan ponnistellaan aina parempaa. Matkasta tekee erityisen hienon ne lukuisat kohtaamiset eri urheilijoiden ja muiden urheilutoimijoiden kanssa, kiitos kaikille, Harri Syväsalmi sanoo.

Taustavoima-palkinnon saaja voi olla valmentaja, huoltaja, toimitsija, seuratyöntekijä, erotuomari, fani tai urheiluvaikuttaja, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä tai joka on esiintymisellään, päätöksillään, johtamisellaan tai mielipiteillään vaikuttanut urheiluun sitä kehittävästi.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK ry:n viestintäpäällikkö
Puh.: 040 740 7477