Antidopingtoiminta perustuu maailmanlaajuisiin säännöstöihin, joita urheilijat ja urheilun parissa toimivat sitoutuvat noudattamaan. Säännöstöissä on määritelty dopingrikkomukset ja niiden seuraamukset.
Standardien tarkoitus on yhdenmukaistaa toimintaa antidopingjärjestöjen välillä erityisesti antidopingohjelmien teknisistä ja toiminnallisista osista.
Maailman antidopingsäännöstö
Maailman antidopingsäännöstö luo edellytykset toteuttaa reilua ja tehokasta antidopingtoimintaa kaikkialla. Sen tarkoituksena on edistää antidopingtoimintaa maailmanlaajuisesti yhtenäistetyillä antidopinglinjauksilla, säännöillä ja sääntelyllä urheilujärjestöjen ja viranomaisten toiminnassa. Maailman antidopingsäännöstön käytännön toimeenpanon tavoitteena on, että kaikki urheilijat hyötyvät samoista antidopingmenettelyistä ja -suojelusta riippumatta lajista, kansallisuudesta tai testausmaasta, jotta kaikki urheilijat voivat osallistua kilpailuihin turvallisesti ja rehellisesti.
Maailman antidopingsäännöstöön on sitoutunut yli 180 maata Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn antidopingsopimuksen kautta. Valtiot ovat lisäksi luvanneet järjestää maissaan antidopingtoiminnan edellytykset UNESCOn ja Euroopan neuvoston sopimusten mukaisesti.
Nykyinen Maailman antidopingsäännöstö tuli voimaan 1.1.2021. Yhtenäinen säännöstö on yksi kansainvälisen antidopingtoiminnan merkittävimmistä saavutuksista.
WADAn kansainväliset standardit
Maailman antidopingsäännöstöön liittyy kansainvälisiä standardeja, joiden noudattaminen on pakollista antidopingtyössä. Näitä standardeja ovat:
- Kansainvälinen kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelo
- Kansainvälinen testaus- ja tutkintastandardi
- Kansainvälinen erivapausstandardi
- Kansainvälinen laboratoriostandardi
- Kansainvälinen tietosuojastandardi
- Kansainvälinen allekirjoittajatahojen säännöstöjen noudattamisen standardi
- Kansainvälinen koulutusstandardi
- Kansainvälinen tulostenkäsittelystandardi
Suomen antidopingsäännöstö koskee koko suomalaista järjestäytynyttä urheilua. Säännöstö tuli voimaan 1.1.2021, ja se noudattaa WADAn Maailman antidopingsäännöstöä. Säännöstö on Maailman antidopingtoimisto WADAn hyväksymä, ja se sisältää WADAn Maailman antidopingsäännöstön asettamat vaatimukset kansalliselle antidopingsäännöstölle.
Suomen antidopingsäännöstön piiriin kuuluvat:
- Suomessa rekisteröidyt urheilujärjestöt ja muut yhteisöt, jotka säännöissään tai SUEKin kanssa erikseen solmimallaan sopimuksella ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä
- edellä mainittujen tahojen jäsenet ja kilpailutoimintaan osallistuvat urheilijat sekä heidän tukihenkilönsä.
Säännöstön noudattamiseen sitoutuneita urheilijoita voidaan testata missä ja milloin tahansa.