Veikkaus

Utbudet av vadslagning är idag mycket brett och det går att slå vad om nästan alla idrottsgrenar och tävlingar. Vid vadslagning rör sig stora summor pengar och därför lockar den till tävlingsmanipulation samt annan brottslighet, såsom penningtvätt. Spelbolagen utför ett brett internationellt samarbete för att upptäcka och bekämpa tävlingsmanipulation inom vadslagning.

I Finland övervakar Veikkaus tävlingsmanipulation inom idrotten för sina egna objekt. Veikkaus övervakar dagligen den internationella vadslagningsmarknaden, i synnerhet stora förändringar i oddsen. Dessa kan vara viktiga iakttagelser gällande tävlingsmanipulation och Veikkaus rapporterar om sina iakttagelser till FCEI. Veikkaus använder denna information som grund för sina egna val av målsättningar för att se till att inga tvivelaktiga matcher hamnar på mållistorna.

Internationellt samarbete är viktigt i kampen mot tävlingsmanipulation. Vadslagningsrelaterad tävlingsmanipulation förebyggs till exempel med hjälp av ULIS-samarbetet (United Lotteries for Integrity in Sports).