Studerande gör unikt antidopingarbete under Lahti2017-tävlingarna


Som en del av studierna deltar idrottsstuderande i den praktiska antidopingverksamheten under skid-VM i Lahtis 2017. Möjligheten att avlägga den mångsidiga studiehelheten i anslutning till VM-tävlingarna är unik i hela världen och gagnar både de studerande och tävlingsarrangörerna. De studerande introduceras i arbetet av Finlands Antidopingkommitté ADK rf, som med tävlingsorganisationen har ingått ett avtal om dopingkontroll under tävlingarna.

Närmare 20 studerande från idrottsinstitut runt om i Finland avlägger i samband med skid-VM i Lahtis den omfattande studiehelheten ”Antidopingverksamhet under internationella mästerskap”. Samarbetet är en fortsättning på idrottsinstitutens aktiva och systematiska arbete för ren idrott. Studerandena sprider tillsammans med tävlingsarrangörerna och ADK information om ren idrott både på tävlingstorget i Lahtis och i tävlingsbyn i Vierumäki. Dessutom är de ledsagare vid dopingkontrollerna.

? Vi har ett brett och mångsidigt samarbete med studerande vid olika läroanstalter, bland annat yrkeshögskolan i Lahtis. Vårt mål är att de projekt som vi genomför tillsammans med läroanstalterna verkligen ska vara till nytta för de studerande samtidigt som vi lär upp dem så att vi har unga som vet hur sådana evenemang organiseras, konstaterar Janne Leskinen, generalsekreterare för Lahti2017.

ADK tecknade med tävlingsorganisationen ett avtal om genomförande av dopingkontroller för Lahti2017. Dopingkontrollerna utförs i enlighet med Världsantidopingbyrån WADAs och Internationella Skidförbundets FIS bestämmelser och standarder.

? Det är fint att vi får en ung, motiverad och kunnig grupp till vår hjälp i antidopingverksamheten under tävlingarna. Studieavsnittet som varar i över ett år och arbetet under tävlingarna är säkert en bra erfarenhet för de studerande, och det ger en god bild av antidopingverksamheten under stora mästerskap. De studerande började jobba redan under för-VM i Salpausselkä. Vi vill uppmuntra studerande att även i framtiden engagera sig i antidopingverksamhet, säger ADK:s generalsekreterare Pirjo Ruutu.

– Detta gemensamma projekt är ett efterlängtat steg i att utbilda den nya generationen i antidopingprocessen och det tillhörande omsorgsfulla och noggranna arbetet. Studerandena får en möjlighet att lära sig genom att arbeta tillsammans med ledande experter vid ett av de största internationella idrottsevenemangen. De får värdefulla erfarenheter och en möjlighet att utveckla en kompetens som gynnar både de studerande själva och antidopingrörelsen under de kommande åren, säger Sarah Lewis, verksamhetsledare för FIS.

Skid-VM i de nordiska grenarna ordnas i Lahtis 22.2–5.3.2017. Evenemanget är det största publikevenemanget under Finlands 100-årsjubileum.

 


Ytterligare information:

Pirjo Ruutu
ADK – generalsekreterare
0400 503 798

Janne Leskinen
Lahti2017 – generalsekreterare
0400 300 930