Lahti2017 utropade sig till den rena idrottens tävlingar

VM-tävlingarna för de nordiska skidgrenarna som idag öppnades i Lahtis deltar nu i utmaningskampanjen för rent spel i internationella idrottsevenemang.   Som ett tecken för engagemanget för etisk verksamhet, uppvisades i Lahtis idag en idrottens gyllene budkavel, som ska turnera olika toppidrottsevenemang i Finland.  Vid spelen ser man också studenter som gör antidopingarbete som en del av ett globalt unikt samarbetskoncept.

Den gyllene budkaveln är en del av Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI:s / Finlands antidopingkommitté ADK:s verksamhet för ren idrott. Kaveln har uppvisats sedan år 2009 vid flera internationella toppidrottsevenemang i Finland, senast i Helsingfors vid ISU:s VM i skridskoåkning för unga. 

Idrottsdirektören vid Suomen Luisteluliitto Janne Hänninen och skridskoåkaren Samuli Suomalainen överräckte den gyllene budkaveln till generalsekreteraren vid Lahti2017-spelen Janne Leskinen och skidåkaren Sami ”Musti” Jauhojärvi idag vid spelens öppningsceremoni. Kaveln för vidare den rena idrottens devis.

– Ren idrott är det enda rätta sättet att idka idrott. Det är respektfullt och rejält mot alla. Vi hade ett alldeles ypperligt hemma-VM i skridskoåkning för unga. Vi önskar er lika lyckade tävlingar och lovar att heja, vara närvarande och njuta av era prestationer, sade Suomalainen.  

– Jag gläder mig över att idrotten globalt har blivit mera rättvis, tack vare effektiv dopingsövervakning. Det är dock en bit kvar att gå för att nå global rättvisa.  Jag hoppas därför att vi alla tillsammans, både idrottare och idrottspublik ska arbeta för att uppnå ren och rejäl idrott. Tillsammans är ett tema för Finlands 100-årsjubileum, och Lahti2017-spelen är jubileumsårets allra största evenemang.  Vi ska alltså tillsammans göra dessa spel till de rejält bästa, sade Jauhojärvi.

FCEI och det Internationella Skidförbundet FIS framför sitt meddelande om ren idrott mångsidigt under Lahti2017-evenemanget. Idrottarna presenterar sina tankar om rent spel i videosnuttar som visas på skärmarna vid spelen. Medaljörerna skriver sina autografer på en jättesnöboll och vädjar för ren idrott och rejält spel.

FCEI har en informationsmonter vid tävlingstorget, där man kan rösta på spelens rejälaste idrottare. Finländska studerande inom motionsbranschen ansvarar för informationsmontern som en del av sina studier. Att avlägga den mångsidiga studiehelheten i anslutning till VM-tävlingarna är unikt i hela världen och gagnar både de studerande och tävlingsarrangörerna. 

Ytterligare information:

Susanna Sokka
FCEI – kommunikationschef
Tfn 040 740 7477

Ytterligare information om kaveln: http://www.suek.fi/kultainen-kapula
Sociala mediers hashtaggar: #puhtaastiparas, #mietaanparta, #lahti2017, #suomi100