Juha Mieto och skidtävlingspubliken låter skägget vaja i vinden i Lahtisspelen 2017 för en ren idrott

Den legendariske finländska skidåkaren Juha Mieto eller ”Mietaa” är engagerad till fullo för rent spel i de nordiska skidgrenarnas VM-tävlingar. Den här gången ska inte flaggorna vaja utan skäggen. Mietaa har lovat att vifta med sitt eget berömda skägg, och publiken kan vid FCEI:s informationsmonter nappa åt sig ett färggrant skägg och heja på sina favoriter genom att vifta med det.  Jippots slagord är ”Ren och rejäl idrott– äkta som Mietos skägg”.


Att Juha Mieto har kvalificerats till Lahti2017-skidspelens ambassadör för ren idrott och skäggviftare är inte en stundens inspiration. Skidlegenden har länge personifierat den rejäla idrottens anda, och UNESCO förlänade honom år 1986 med Pierre de Coubertins pris för rejält spel.  
 
– Det är nog så, gossar, att man ska klara sig med egna talanger och ren idrott är populär. Jag gick gärna med i verksamheten för ren idrott. Nu koncentrerar vi oss på de här spelen och hejar tillsammans på fina skidlöpare genom att vifta med skäggen. Jag vill se färger och schvung på läktarna. säger Mieto.

– Skäggjippot är precis vad skidåkningen, idrotten och Finlands folk behöver. Tillsammans tar vi med jippot ståndpunkt och verkar för en rejälare värld, i Finlands 100-årsjubileums anda. Lahti2017-spelen är det största evenemanget under Finlands jubileumsår och samtidigt en verklig gemensam fest för ren idrott, säger generalsekreteraren för FCEI Harri Syväsalmi.   

Skägg för ren idrott och olika länders flaggdekaler delas ut vid FCEI:s informationsmonter vid Finland100-gränden på tävlingsområdet. Skägg i olika färger erbjuds, så de går bra ihop med varje tävlingsbesökares stil.

Vid montern kan du också rösta på tävlingens rejälaste idrottare.  Finländska studerande inom motionsbranschen ansvarar för Informationsmontern som en del av sina studier, och Mietaa själv besöker montern under spelen. Idrottarna presenterar sina tankar om rent spel i videosnuttar som visas på skärmarna vid spelen.

Ytterligare information:

Susanna Sokka
FCEI – kommunikationschef
tfn 040 740 7477

Hashtaggar i sociala medier:
#puhtaastiparas, #mietaanparta, #lahti2017, #suomi100