Friidrotts-EM blir en tävling för ren idrott och rent spel genom samarbete

Finlands lag har utmanat sina medtävlare till ren idrott och att ta ställning för rent spel i friidrotts-EM, idrottssommarens höjdpunkt. Europeiska Friidrottsförbundet, tävlingens rättighetsinnehavare, Världsantidopingbyrån WADA samt ADK:s program Rent spel är bäst arbetar tillsammans vid tävlingarna i andan av rent spel.

Vid EM-tävlingarna möts Europas bästa friidrottare och yrkesmänniskor inom rent spel, representanterna för ADK:s program Rent spel är bäst. Programmets representanter åker runt till hotellen där idrottarna bor. Idrottarna kan bland annat testa sin kunskap i Världsantidopingbyrån WADA:s Play True-frågesport och vinna en gyllene drickflaska.

¬ Finlands idrottsförbund och Europamästerskapen i friidrott medverkar stolt i att främja en ren idrott. Att vinna med vilka medel som helst ingår inte i idrottens kollektiva värdegrund. Kampen mot förbjudna substanser och metoder är en gemensam uppgift för hela friidrottsfamiljen. Rent spel och ren idrott är värden som vi har arbetat för länge och vi kommer att fortsätta med detta arbete också i framtiden, säger Antti Pihlakoski, ordförande för Finlands idrottsförbund och organisationskommittén för EM-tävlingarna.

– Europeiska Friidrottsförbundet kommer fortsättningsvis att vara en obeveklig och ledande organisation i kampen för att säkerställa rent spel i idrott. Vi står till hundra procent bakom Internationella Friidrottsförbundet, Internationella olympiska kommittén och WADA i kampen mot doping inom friidrott. Idrottare som fuskar borde aldrig vara säkra på att de kommer att undgå att upptäckas, och idag är vi bättre utrustade än någonsin tidigare för att fånga dessa fuskare som ger vår idrott ett dåligt rykte. Vi strävar efter att skapa den bästa möjliga miljön för ren tävlan vid alla evenemang inom Europeiska Friidrottsförbundet. Vi måste säkerställa en ren idrott och rent spel bland alla tävlingsdeltagare. Ett sätt att göra detta är att leta reda på fuskande idrottare genom dopingkontroller, säger Hansjörg Wirz, ordförande för Europeiska Friidrottsförbundet.

– WADA berömmer ADK:s och EM-tävlingsarrangörernas antidopingarbete. Tävlingsdeltagarna i Helsingfors kommer att få möjlighet att lära sig mera om riskerna i doping genom Play True-frågesporten, som kommer att komplettera antidopingprogrammet. Utbildning och medvetenhet är en hörnsten i kampen mot doping i idrott. ADK:s verksamhet under mästerskapen påvisar engagemanget att införa en omfattande antidopingstrategi, säger John Fahey, WADA:s ordförande.

ADK genomför tävlingarnas dopingkontroller enligt hög kvalitetsstandard på uppdrag av Europeiska Friidrottsförbundet. Kontrollorganisationen består av ungefär 30 kontrollanter och assistenter från ADK, och dessutom fungerar utbildade frivilliga som idrottarnas följeslagare till dopingkontrollen. ADK ger alla kontrollerade idrottare ett par gyllene skosnören som påminnelse om ren idrott. På prisutdelningsplatsen finns också en bildställning för programmet Rent spel är bäst, på vilken Europas toppidrottare offentligt och på ett synligt sätt undertecknar en vädjan för ren idrott.

– Antidopingverksamheten i Finland är internationellt erkänd. Vid EM-tävlingarna har vi återigen möjlighet att visa vår kompetens och för vår egen del främja en ren idrott. Arbetet är utmanande men intressant, säger Pekka Ilmivalta, ADK:s ordförande.

Europamästerskapen i friidrott ordnas 27.6–1.7 på Olympiastadion i Helsingfors. 1 600 idrottare från 50 länder deltar i tävlingarna. Mästerskapen är ett av de mest uppmärksammade idrottsevenemangen i Europa.


Ytterligare information:

Susanna Sokka
ADK – kommunikationschef
mobil 040 740 7477

Eero Rämö
Helsinki 2012 – chef för medietjänst
gsm 040 539 2737

Internet: www.helsinki2012.fi