Finlands Idrottsgala belönade WADA för globalt främjande av idrottsutövares jämlikhet

Världsantidopingbyrån WADA:s arbete för att förenhetliga dopingövervakningen globalt fick i dag ett värdefullt erkännande vid den finska idrottens årliga fest- och belöningsevenemang i Helsingfors. I sin motivering för priset berömmer Finlands Idrottsgala WADA även för dess aktiva arbete för att främja etik och rent spel inom idrotten via utbildning och kommunikation.

Enligt Finlands Idrottsgalas motivering för priset säkerställer WADA:s strikta och långsiktiga arbete lika möjligheter för alla idrottare att nå framgång. WADA har haft ett aktivt och banbrytande samarbete med både internationella och nationella aktörer. Till exempel Finlands Antidopingkommitté ADK rf är med i WADA:s projekt som har byggt upp system för dopingövervakning i olika länder. Finlands Idrottsgala uppmärksammade även WADA:s omfattande förebyggande arbete. I Finland har detta kunnat ses bland annat vid VM i innebandy, där WADA, internationella innebandyförbundet IFF, ADK:s program Rent spel är bäst och tävlingsorganisationen tillsammans ordnade en antidopingkampanj för spelarna och publiken.

– Det känns väldigt roligt att ta emot detta pris på WADA:s vägnar, och jag vill tacka Finlands Idrottsgala för att de erkänner WADA:s arbete och framhäver vikten av antidopingarbete inom idrotten, säger David Howman, WADA:s generaldirektör, som tog emot priset.

– En viktig del i WADA:s roll är att skapa nära relationer med antidopingorganisationer världen över, vilket vi redan har åstadkommit med Finlands Antidopingkommitté.

– ADK:s antidopingprogram Rent spel är bäst är ett bra exempel på vad som kan uppnås genom samarbete mellan organisationer, och WADA ser fram emot att fortsätta samarbetet med ADK och att stöda hela finländska idrotten.

– Dopingövervakningen är till för oss idrottare. Den hjälper oss att bevisa att vi spelar ett rent spel. Det har även varit fint att följa framgångsrika antidopingprojekt, så som det Internationella ishockeyförbundets och WADA:s kampanj för ren hockey, ”Doping is Offside”. ִven i Finland har man uppnått fina resultat: 2010 gick stafettpinnen för ren idrott ett varv runt alla lag i FM-ligan i ishockey. Detta var ett synligt ställningstagande för rent spel från de finländska ishockeyspelarnas sida. Ishockey är en teknikgren där sinnestämningen spelar en nyckelroll. Doping har inget i rinken att göra, sade ishockeyspelaren Jari Kurri, som har varit medlem i WADA:s idrottarkommission. Kurri överlämnade Finlands Idrottsgalas hederspris till WADA:s representant tillsammans med Finlands Antidopingkommitté ADK:s ordförande (2008–2011) Kari-Pekka Tiitinen och generalsekreterate Pirjo Ruutu.

Föreningen för Finlands Idrottsgala (Suomen Urheilugaala Yhdistys ry) grundades våren 2008 för att höja den finska idrottens värde och uppskattning. Vid Finlands Idrottsgala delas priser ut utgående från val som görs genom en publikomröstning, av en stor belöningsjury som omfattar påverkare i samhället samt av idrottsjournalister. Vid galan har man ända från början årligen även belönat en antidopingprestation för att visa att idrotten inte endast går ut på resultat utan att även metoderna avgör. Finlands Idrottsgala har belönat Power Cup och Finska Volleybollförbundet (2011), Europeiska Ungdoms-OS (2010), toppidrottarna i programmet Rent spel är bäst (2009) och Mäkelänrinne idrottsgymnasium (2008) för föredömligt antidopingarbete.

Ytterligare information:

Susanna Sokka

Finlands Antidopingkommitté ADK rf

Kommunikationschef

tfn: 040 740 7477

Terence O’Rorke
Världsantidopingbyrån WADA

Chef för medierelationer och kommunikation

Tfn +1 514 904 8820

Internet: www.suomenurheilugaala.fi