Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI rf har utarbetat en nationell lägesbild gällande tävlingsmanipulation tillsammans med den nationella aktionsgruppen. Situationen är för närvarande relativt bra, men vid fall av tävlingsmanipulation bör olika aktörer känna till sitt ansvar. Idrottsaktörernas regler och processer bör vara i ordning och myndigheterna ska ha den nödvändiga viljan att utreda relaterad brottslighet.
Risken för tävlingsmanipulation inom den finländska idrotten är som helhet fortfarande låg, eftersom mängden vadslagning och pengar i omlopp i de flesta grenar är internationellt sett litet. De största riskerna riktas mot de största bollsporterna, särskilt lag i lägre divisioner. Inom dessa divisioner har det under åren 2023 och 2024 förekommit misstankar om manipulerade matcher.
– Med tanke på helheten ligger tävlingsmanipulationen på en bra nivå hos oss. Alla idrottsaktörer ska dock fortfarande vara medvetna om hotet om tävlingsmanipulation och de grenspecifika särdragen, bekämpningsåtgärderna och sitt eget ansvar kring detta. Misstankar om tävlingsmanipulation ska alltid rapporteras till exempel via FCEI:s ILMO-kanal. På så sätt bär var och en sitt ansvar för att bekämpa fenomenet, säger FCEI:s utredningschef Jouko Ikonen.
Lägesbilden som FCEI publicerat baserar sig på bedömningar av riskfaktorer och sårbarheter som hotar den finländska idrotten. Den omfattar internationell och olaglig vadslagning, internationella idrottskopplingar, förmågan att identifiera tävlingsmanipulation samt kommersiellt utnyttjande av idrott i brottslig verksamhet. Lägesbilden fungerar som ett verktyg för ledning och beslutsfattande, eftersom tävlingsmanipulation är ett hot mot idrottsorganisationer, mot idrottens anseende och mot idrotten själv.
En utmaning att identifiera tävlingsmanipulation
Att identifiera tävlingsmanipulation är fortfarande den största utmaningen för såväl idrottsorganisationer som myndigheter. Hotet identifieras bättre än tidigare tack vare idrottsorganisationernas program för Rättvis tävling. Organisationerna har på olika sätt strävat efter att öka förmågan att identifiera och bekämpa fenomenet. Den centrala utbildningskanalen är den kostnadsfria webbutbildningen Rättvist spel är bäst, som fokuserar på bekämpning av tävlingsmanipulation.
– I fall av tävlingsmanipulation ingår mycket ofta även en internationell dimension, där ett finländskt idrottsevenemang kan användas som ett medel för bedrägeri. Internationalitet och olika former av manipulation medför utmaningar, och därför är polisens internationella samarbete viktigt, säger Polisstyrelsens polisinspektör Tuomo Korhonen.
Spelreformen ökar risken för tävlingsmanipulation
Den nationella aktionsgruppen har bedömt att risken för tävlingsmanipulation ökar i och med spelreformen, om utbudet av onlinevadhållning ökar som förväntat. Som en motåtgärd mot den ökande risken behövs en översyn av lagstiftningen, ratificering av internationella avtal och avlägsnande av hinder för informationsutbyte. I Finland finns ett behov av att skapa lagstiftning om idrottsbedrägerier, så att myndigheternas roller, befogenheter och resurser säkerställer möjligheten att till exempel få all nödvändig information från licensinnehavarna för brottsutredning och åtalsprövning.
Den nationella aktionsgruppens ordförande och sekretariat är FCEI, och dess medlemmar är undervisnings- och kulturministeriet, Polisstyrelsen, Polisstyrelsens lotteriförvaltning, centralkriminalpolisen, Åklagarmyndigheten, Finlands Olympiska kommitté, Finlands Bollförbund, Finlands Ishockeyförbund, Finlands Basketförbund, Fotbollsspelarföreningen och Veikkaus Oy.
Nationell lägesbild gällande tävlingsmanipulation 2024
ILMO-rapporteringskanalen ilmo.suek.fi
Programmen för Rättvis tävling
Ytterligare information:
Susanna Sokka
FCEI – kommunikationschef
tfn 040 740 7477