Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös 20.6.2022

Urheilun oikeusturvalautakunta piti voimassa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan 1.3.2022 antaman päätöksen koskien hiihtäjä Ari Luusualle määrättyä neljän vuoden urheilun toimintakieltoa.

Luusuan 20.7.2021 kilpailun ulkopuolella antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita. Hän sai tiedon positiivisesta testituloksesta 27.8.2021 ja hänet määrättiin väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon. Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1.3.2022, jonka jälkeen Luusua valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisu vahvistaa Antidopingasioiden kurinpitolautakunnan päätöksen, jonka mukaan Luusua on sitoutunut sekä Suomen että Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) antidopingsäännöstöön. Päätöksessä Luusuan katsotaan rikkoneen Suomen antidopingsäännöstön kohtaa 2.1 urheilijalta otetussa näytteessä on kiellettyä ainetta, sen aineenvaihduntatuotteita tai merkkiaineita. Luusua ei ole osoittanut dopingrikkomuksen tahattomuutta.

Urheilijan näytteestä löydetty:

  • drostanolonin aineenvaihduntatuotetta, joka kuuluu Maailman antidopingtoimisto WADAn Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2021 -luettelossa ryhmään S1. anaboliset aineet
  • meldonium, joka kuuluu saman luettelon luokkaan S4.3 hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit

Kumpikaan aine ei ole erikseen määritelty aine, ja ne ovat kiellettyjä kaikkina aikoina.

Luusuan urheilun toimintakielto päättyy 26.8.2025.

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477