Häirintätutkimus

Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksessa selvitettiin, ilmeneekö kilpaurheilussa häirintää: millaista mahdollinen häirintä on ollut ja ketkä mahdolliseen häirintään ovat syyllistyneet. Tutkimus toteutettiin vuonna 2020.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, ilmeneekö suomalaisessa kilpaurheilussa häirintää: millaista mahdollinen häirintä on ollut ja ketkä mahdolliseen häirintään ovat syyllistyneet. Tutkimus tehdään yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn sekä selvitykseen osallistuvien urheilun lajiliittojen kanssa.

Tutkimuksen tavoite

Tutkimuksen tavoite on lisätä tietoa seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä suomalaisessa kilpaurheilussa:

  • häirinnän tunnistaminen ja siihen puuttuminen,
  • ilmiön taustoittaminen ja toimintatapojen selvittäminen.

Tutkimukseen osallistuu lähes 50 urheilun lajiliittoa ja kohderyhmänä on niiden vähintään 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat lisenssikilpaurheilijat. Tutkimus toteutetaan syksyn 2019 ja kesän 2020 välillä. Raportti tutkimuksesta julkaistaan syksyllä 2020. 

Kysely lähetettiin sähköisenä kyselytutkimuksena joulukuussa 2019 lajiliittojen välityksellä lähes 160 000 urheilijalle. Vastauksia saatiin 9 018. Näin laaja selvitys seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä urheilun kentällä on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja otokseltaan ainutlaatuinen jopa kansainvälisesti tarkasteltuna.

Tavoitteena on myös saada ja tuottaa:

  • ilmiöstä mahdollisimman kattavaa maakohtaista tietoa, jota myös Opetus- ja kulttuuriministeriö voi EU-tasolla käyttää,
  • lajikohtaista tietoa lajiliitoille, ja siten pohjaa ja perusteluita lajiliittojen omille jatkotoimenpiteille,
  • tietoa liikuntapoliittisen päätöksenteon tueksi opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä Valtion liikuntaneuvostolle
  • syventää nykyistä ilmiötason tietoa ennaltaehkäisevien toimenpiteiden ja toimintatapojen kehittämiseksi.
News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.