Oppilaitokset

SUEK tekee yhteistyötä useiden eri oppilaitosten kanssa ja tavoittaa yhteistyön kautta eri lajien urheilijoita, tulevia liikunta-alan ammattilaisia ja terveydenhuoltohenkilöstöä. SUEK käy kouluttamassa oppilaitoksissa sekä tarjoaa oppilaitoksille valmiita koulutusmateriaaleja ja Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen. 

Luennot antidopingtoiminnasta ja kilpailumanipulaation torjunnasta ovat useissa oppilaitoksissa osa urheilijakoulutusta. SUEKin koulutukset ovat maksuttomia oppilaitoksille sekä urheiluakatemioille. Ensisijaisesti SUEK käy kouluttamassa urheilijoita liikunta- ja urheilupainotteisissa yläkouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja urheiluakatemioissa. Lisäksi SUEK kouluttaa myös tulevia liikunta-alan ammattilaisia ja urheilijoiden kanssa työskentelevää terveydenhuoltohenkilöstöä. 

Tiedustele koulutusta oppilaitoksellesi koulutuspäälliköltä.

Puhtaasti paras -verkkokoulutus

Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu antidopingsäännöstöihin, jotka ovat tulleet voimaan 1.1.2021. 

Oppilaitoksissa Puhtaasti paras -verkkokoulutus sopii hyvin oppitunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi liikunta-alan ammatillisissa tutkinnoissa, toiseen asteen urheiluoppilaitoksissa tai urheilu- ja liikuntayläkouluissa verkkokoulutus soveltuu hyvin myös itsenäiseksi oppimistehtäväksi. Koulutuksen suorittamisesta saa diplomin, jolla voi todentaa koulutuksen suorittamisen opettajalle. 

Yläkoulut ja toisen asteen oppilaitokset

SUEKin tehtävät ja erityisesti antidopingasiat ovat osana Kasva urheilijaksi -ja Kasva huippu-urheilijaksi -harjoituskirjoja. Tietämystä antidopingasioista syvennetään urheilijan edetessä pidemmälle omalla polullaan. Lisäksi SUEK käy kouluttamassa toisen asteen oppilaitoksissa ja urheiluakatemioissa.

Antidopingasiat on otettu huomioon myös yläkoululeirityksissä niin koulutusmateriaaleissa kuin opistojen järjestämillä leireillä. Jokaisella urheiluopistolla on SUEKin kouluttama asiantuntija. Yläkoululeiritys on Olympiakomitean urheiluakatemian koordinoimaa toimintaa, jonka tavoitteena on edistää urheilevan nuoren kasvua tavoitteelliseksi urheilijaksi, kehittää taitoja ja osaamista eri osa-alueilla sekä tukea nuorta urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisessä. Yläkoululeiritystä järjestetään urheiluopistoilla yhteistyössä lajien, koulujen ja urheiluakatemioiden kanssa. 

Luennot osana ammatillisia opintoja

SUEKin kouluttajat käyvät luennoimassa myös tulevaisuuden urheiluvaikuttajille, liikunta-alan ammattilaisille ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille. Antidopingkoulutus kuuluu jossain muodossa moniin liikunta-alan ammatillisia tutkintoja suorittavien koulutukseen. Antidopingasiat otetaan esiin muun muassa urheiluopistojen tutkintoon tähtäävissä koulutuksissa sekä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan koulutuksessa. Antidopingasioiden lisäksi luennoilla on usein esillä myös kilpailumanipulaatio sekä tarpeen mukaan myös katsomoturvallisuus ja muut eettiset asiat.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.