Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue

SUEK järjestää vuonna 2020 koko maan kattavan Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertueen liikunnan aluejärjestöihin. Kiertueen tavoitteena on lisätä urheiluseurojen valmiutta ennaltaehkäistä ja puuttua niin häirintään kuin muuhun epäasialliseen käytökseen.

Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertue on suunnattu niin urheiluseurojen hallituksen jäsenille, seuran hallinnon työntekijöille kuin valmentajille. Eri tehtävissä vastuu on erilainen, ja vastuut ovat tärkeä tunnistaa. Lisäämällä urheilun parissa eri rooleissa toimivien tietoisuutta häirinnästä, autetaan tunnistamaan ja tunnustamaan ilmiö urheilussa. Sitä kautta epäasiallista käyttäytymistä voidaan ennaltaehkäistä ja siihen osataan puuttua. 

Koulutuksessa keskustellaan ilmiöstä ja siihen liittyvistä käsitteistä, keskustellaan seurojen kokemuksista ja annetaan seuroille erilaisia käytännön toimintamalleja, jotka auttavat häirintävapaan urheilun edistämisessä seuratoiminnassa. Seurojen kanssa käydään läpi muun muassa SUEKin ja Väestöliiton yhdessä luomaa Turvallisen seuran tarkistuslistaa. Tarkistuslistan avulla jokainen seura voi varmistaa, onko vähintään kyseiset toimenpiteet jo tehtynä omassa seurassa epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisemiseksi.

Häirintävapaa urheilu -koulutuskiertueella SUEKilla on yhteistyökumppaneina Väestöliitto, Suomen Olympiakomitea ja liikunnan aluejärjestöt. 

Sovitut koulutuspäivät

Kymenlaakson liikunta5.2.2020Kouvola
Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja urheilu25.8.2020Oulu
Etelä-Suomen Liikunta ja urheilu2.9.2020Helsinki
Keski-Suomen liikunta8.9.2020Jyväskylä
Keski-Pohjanmaan Liikunta10.9.2020Kokkola
Pohjois-Karjalan liikunta ry22.9.2020Joensuu
Kainuun liikunta23.9.2020Kajaani
Pohjois-Savon liikunta ry6.10.2020Varkaus
Keski-Pohjanmaan Liikunta 10.10.2020Kalajoki, Valmentajaseminaari
Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu20.10.2020Seinäjoki
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu29.10.2020Lahti
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu2.11.2020Pori
Lapin Liikunta ry 10.11.2020Rovaniemi
Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu17.11.2020Turku
Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry24.11.2020Lappeenranta
Etelä-Savon Liikunta 2.12.2020Savonlinna
Etelä-Savon Liikunta3.12.2020Mikkeli

Tarkemmat tiedot koulutuksesta julkaistaan aluejärjestöjen nettisivuilla.

Kannusta kertomaan

Jokaisen urheilutoimijan velvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. 

SUEKin ILMO-palveluun voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästi, mikäli havaitsee rikkomuksia. Lomakkeen avulla voi antaa tietoa urheiluun liittyvästä epäeettisestä käyttäytymisestä tai toiminnasta. ILMO-palveluun voi ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. 

Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa urheilijat, urheilijan vanhemmat, valmentajat sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset voivat keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa. Et ole yksin -palvelu on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, josta epäasiallista käytöstä, häirintää tai kiusaamista urheilussa kokenut saa apua ja tukea. Et ole yksin -palvelu tarjoaa myös erilaisia materiaaleja urheiluseurojen, lajiliittojen ja valmentajien käyttöön.

Suosittelemme lisäämään yllä mainittujen palveluiden linkit niin lajiliittojen kuin urheiluseurojen nettisivuille.

News letter illustration

Tilaa uutiskirje

SUEKin tiedotuslistan kautta saat ajankohtaiset uutiset niin SUEKin tehtävistä kuin eettisesti kestävästä urheilukulttuurista suoraan sähköpostiisi. Halutessasi voit myös poistua listalta.

Sähköpostiosoite

Huom. Jos olet median tai lajiliiton edustaja, ethän liity SUEKin yleiselle postituslistalle vaan median tai lajiliittojen omalle tiedotuslistalle. Näin varmistat, että saat tiedon oman alasi kohdennetuista tapahtumista ja ajankohtaisista uutisista. Lähetä nimesi, sähköpostiosoitteesi, media tai lajiliitto sekä asemasi SUEKin viestintäpäällikölle.